Žiaden slon sa neje taký horúci, ako sa uvarí -

Žiaden slon sa neje taký horúci, ako sa uvarí

Stalo sa ti už niekedy, že si odmietol nejakú výzvu len kvôli tomu, lebo si mal pocit, že je pre teba moc veľká? Mne áno a veľakrát. S odstupom času som ale prišiel na to, že som sa obral o veľa zaujímavých vecí. Preto som sa rozhodol spojiť dve vety, ktoré určite poznáš. Odvtedy ma len tak niečo neprekvapí. Poď sa pozrieť, ako to robím.

Porcovanie slona

Porcovanie slona je niečo, čo určite poznáš. Keď si do rovnice dosadíš slon = veľká úloha, je to úplne jasné.

Múdri ľudia hovoria, že každú väčšiu úlohu si treba rozdeliť na menšie. Je úplne jedno, či to delenie spravíš v hlave, na papieri, alebo na to použiješ špeciálnu aplikáciu. 

Dôležité je, aby si mal niekoľko malých úloh, ktoré sú pre teba ľahko stráviteľné.

Niektoré slony (cháp úlohy) sú také veľké, že nakŕmia celú dedinu (cháp firmu) a jej obyvatelia môžu prizvať ešte ďalších stravníkov (cháp freelancerov, partnerské firmy, agentúry a pod.)

Môže sa však stať, že úloha sa ti zdá taká veľká, že sa nevieš dostať ani k jej porcovaniu. Vtedy nastupuje druhá múdra veta.

Žiadna polievka sa neje taká horúca, ako sa uvarí 

Ani tvoje rozhodnutie nemusí padnúť ihneď. 

Keďže ide o veľkú úlohu, aj druhá strana zaručene počíta s tým, že si potrebuješ:

  • spraviť prepočty,
  • zabezpečiť kapacity (ľudské zdroje, financie),
  • zistiť, či to dokážeš dodať v kvalite, aby si si nepošramotil meno,
  • premyslieť si, či sa ti to všetko vôbec oplatí.

V tomto kroku preto potrebuješ „vykšeftovať“ dobrý deadline, dokedy sa musíš rozhodnúť.

Ako sa to nemá robiť?

Aj ja som mal veľa vecí, ktoré som nedokončil, lebo som sa k porcovaniu ani len nedostal. Tu sú tri príklady.

 

#1 Moja vysoká škola

Skončil som po mesiaci, ale kvôli rodičom som sa tváril, že tam chodím stále. Namiesto školy som už nastúpil na prvú časť mojej kariérnej cesty.

Celých 5 rokov mi bola škola ukradnutá. Až do obdobia, kým moji spolužiaci školu dokončili. Keďže to oni dokázali, je evidentné, že sa to dá.

Presne to ma na tom hnevalo. Nepostavil som k slonovi tak, aby som si ho dokázal rozdeliť na rozumné kúsky, ktoré zvládnem.

 

#2 Džúsový biznis

V potravinách môžeš nájsť džúsy značky Zdravo. Pred x rokmi, keď tu ešte neboli, prišiel kamarát s ponukou, že môžeme byť výhradným dodávateľom.

Nakoniec sme sa ním nestali, ale niekto iný áno. Vždy, keď idem v obchode okolo nich, tak si spomeniem na to, že to som mohol byť ja, kto tu tie džúsy predáva a z každej fľašky má nejaký ten centík.

 

#3 Nenamilovaný Bitcoin

V roku 2013 sme sa s mojím „džúsovým“ kamarátom o túto digitálnu menu veľmi zaujímali. Skoro sme už začali stavať ťažiarenské zariadenia.

Vtedy bola jeho hodnota 546 eur, a to iba vďaka decembrovému nárastu. Celý rok sa to držalo okolo stovky. 

Dnes (v času písania článku) má Bitcoin hodnotu okolo 27 000 eur a už bol aj na dvojnásobnej hodnote. Zariadenia sme nepostavili a nie som milionárom vďaka kryptomenám. Na chlieb si musím zarobiť rukami.

Vďaka týmto skúsenostiam dnes ale viem, ako jesť slona tak, aby som si neopálil papuľku 🙂

Ako ja porcujem slona?

Rozhodnutie o tom, či úlohu viem a chcem spraviť si dokážem vypočítať v hlave. Niekedy je však lepšie si to dať na papier alebo do tabuľky.

Napríklad, keď som sa rozhodol robiť newsletter. Zvážil som si, že mi to dáva zmysel = idem porcovať.

 

Neporcujem hneď

Nerobím to hneď kvôli tomu, že:

  • väčšinou sa mi nechce,
  • mám aktuálne nejakú inú úlohu, na ktorej robím,
  • nechávam to pracovať v podvedomí. 

Porcovanie si naplánujem do Todoistu a dám si k tomu termín.

V tomto momente mám všetko splnené. Viem, že aplikácia mi porcovanie slona pripomenie.

 

Ostrý nôž = jednoduchšia práca

Nastal deň D a ja celý natešený otváram Todoist.

V prvom kroku si úlohu rozporcujem na menšie časti. Zamyslím sa, aké kroky potrebujem splniť od začiatku až po realizáciu. 

Ak nemám úplne všetko, nevadí. Väčšinu veľkých úloh som ešte nikdy neriešil, tzn. nemôžem poznať úplne presný postup. Situácie, ktoré nastanú počas riešenia jednoducho zapracujem do taskov a operatívne vyriešim.

 

Termín náš každodenný

Cieľ bez termínu je iba želanie. Preto si aj ja ku každej úlohe priradím dátum a prioritu.

Snažím sa každej úlohe, ktorá môže mať vplyv na môj biznis dávať najvyššiu prioritu (v todoiste je to červená farba). Mám skúsenosť, že keď dávam nižšie priority, úlohy dátumovo presúvam na neskôr. Potom sa mi stretne viac úloh v jeden deň. Niekedy to prerastie do takého extrému, že termíny zruším a projekt odkladám na neurčito – čo nie je správne.

Takto rozdelená úloha sa dobre konzumuje a nebýva mi z nej ťažko.

Záver

Som presvedčený, že existujú aj iné spôsoby porcovania úloh. Tento je veľmi jednoduchý, účinný a odskúšaný. Používam ho bežne pri biznisových úlohách, ale napríklad aj pri riadení stavby rodinného domu. Pokojne mi napíš, ak ho vyskúšaš alebo mi pošli iné spôsoby, ktoré ti fungujú.

Upozornenie: Pri písaní som neublížil žiadnemu zvieraťu 🙂

Návrat hore